Rekonstrukce barokní fary na Vysočině

Pelhřimovsko
AS 2015, DÚR+DSP 2016
Spoluautor Ing. arch. Matěj Barla 
Bývalá fara z poloviny 18. století s mohutnou mansardovou střechou byla dlouhou dobu opuštěna. K trvalému bydlení ji upravujeme pro nového majitele, který chce dům zachovat v původním duchu. Do dispozice se zasahuje minimálně, veškeré hodnotné prvky zůstanou zachovány, zateplíme pouze podlahy a strop a obnovíme původní členění fasád. Půda zůstane půdou a z magického prostoru s krásným krovem se budou těšit další generace.

Nový zvon Svatého Jakuba Většího

Rovná, Stříbrná Skalice
Studie 2015, Realizace 2015


Původní zvon v románském kostelíku svatého Jakuba Většího v Stříbrné Skalici - Rovné byl zrekvírován v roce 1916 pro válečné účely. Po zavedení elektroinstalace, zrestaurování varhan, osazení nových lavic a dalších opravách se místní občanské sdružení, které se o kostel stará, rozhodlo nechat odlít a osadit nový zvon. Zvon je zasvěcen stějně jako kostel sv. Jakubu Vetšímu. Na přední část byl navržen jednoduchý reliéf ve tvaru svatojakubské mušle a kříže. Na zadní straně je nápis "Z DARŮ STŘÍBRNOSKALICKÝCH NA PAMĚT MINULÝM A K UŽITKU BUDOUCÍM", vročení a zvonařská značka mistra Petra Rudolfa Manouška. Horní lem je inspirován obloučkovým vlysem z apsidy kostela. Zvon byl vysvěcen a vyzvednut do kostelní věže 1. srpna 2015. Od té doby do okolí zvoní poledne a šestou hodinu večerní.

Rekonstrukce mlýna s roubeným patrem

Blansko
AS 2015, DÚR+DSP+DPS 2015
Spolupráce s Ing. arch. Matějem Barlou

Pracujeme na rekonstrukci památkově chráněného mlýna s roubeným patrem. Vodní kolo doklapalo, náhon byl zrušen již v minulém století. Původní mlýnské zařízení dochované v interiéru bude netradiční ozdobou obytného interiéru, který v mlýnici vznikne...

Rekonstrukce roubenky v Českém ráji

Sobotka
AS 2014, DÚR+DSP 2015
Tradiční třístranné stavení v Českém ráji poslední majitel pečlivě udržoval. Nový majitel chce chalupu upravit blíže původnímu stavu a zároveň ji úzpůsobit současnému bydlení. Bude přebudováno hygienické zázemí, provedena vestavba v podkroví a přistavěno nové zádveří, které vyřeší stávající nevyhovující vstup přímo do síně. Vše je řešeno s ohledem na místní tradiční lidovou architekturu. V bývalých chlévech vznikne letní odpočívárna se saunou a moštárna.