Adaptace a přístavba panské stodoly v Prášilech

Prášily, Šumava
AS 2016, DÚR 2016
Spoluautor Ing. arch. Matěj Barla  


Více jak 180 let stará pilířová stodola kdysi tvořila zázemí panského domu v Prášilech na Šumavě. V poslední době byla víceméně nevyužívaná. Její poloha v centru obce nabízela umístit zde turistické a společenské kulturní centrum, které v obci chybí. Podmínkou bylo zachovat sálový prostor stodoly a zázemí situovat do přístavby. Vzhledem k tomu, že stodola i přilehlá zahrada jsou součástí památkově chráněného areálu bývalého panského domu, byla nakonec větší část situována pod zem, aby hmota stodoly zůstala zachována.
K severovýchodnímu průčelí je navržena pouze malá nadzemní vstupní část, kde jsou bezbariérové toalety a schodiště do suterénu.
V pravé části stodoly je umístěno turistické informační centrum, v levé větší bude sál pro pořádání výstav, přednášek a dalších kulturně společenských aktivit obce.


Cístařský otisk stabilního katastru z roku 1837 (ČÚZK)

Situace (Mapy.cz)

Půdorys 1.NP

Příčný řez přístavbou